Kripto para sanal bir para birimidir. Şifreleme ile güvence altına alınmışlardır. Kripto para kavramı, aslında çok uzun zamandır hayatımızda mevcuttur. Günlük yaşamımızda halen merkezi para birimleri kullanılmaktadır. İnternet üzerinden olan alışverişlerle ilgili finansal sistemlerde sadece rakamsal değişiklikler olur. 

 

Dünya genelinde binlerce kripto para çeşidi vardır. Kripto paralar dünyanın her yerine transfer edilen ve çeşitli kullanım alanlarında geçerli olan, fiyatının serbest piyasaya göre belirlendiği dijital varlıklardır. Klasik anlamdaki para birimlerinin aksine, kripto para birimleri merkezi bir otorite tarafından verilmez. Bir banka ya da şirket tarafından kontrol edilmez. Bunun yerine işlemler dünyanın birçok yerine dağılmış bağımsız sistemler üzerinden sağlanmaktadır.  

 

Kripto para borsasına kayıtlı her kullanıcının hesabına bir cüzdan tanımlıdır. Kripto paraların değeri serbest piyasaya göre belirlenmekte ancak alıcı ile satıcı daha yüksek ya da daha düşük fiyat belirleyebiliyorlar. Kripto para borsaları, kripto para alışverişinde sadece aracı olan yasal aracı işletmelerdir. Alıcı ile satıcıyı bir araya getiren bir platform olarak düşünülebilir. 

 

Kripto para çeşitlerini, ödeme aracı olarak kullanan şirketlerin sayısı günümüzde gittikçe artmaktadır. Microsoft, Amazon, Tesla… Kripto paralar, şirket kuruluşunda sermaye olarak getirilebilir. Bir işletme ya da şirket kurulurken şirkette pay sahibi olan herkesin para dışında ortaya koydukları her türlü sermaye aracına ‘’ayni sermaye’’ denmektedir. Şirket ortaklarından biri, sermayeye taşınmaz mallarla, hisse senetleriyle, şahsi emek ve itibarla ve daha birçok şey ile ortak olabilir. Hatta bazen bu sermayeye, para dışındaki değerler de konulabilir.

 

Bir şirket sadece ayni sermaye ile kurulmaz. Kurulacak olan şirketin, ayni sermaye ile desteklenebilecek, bir sermayesi olmalıdır. Bir şirket kurabilmek için ayni sermayeden önce bir miktar nakit sermaye gereklidir. Kripto para birimleri her gün daha fazla ödeme ve değişim aracı olarak kullanılmaktadır. Ödeme aracı olarak kullanılan kripto paraların mali karşılığı olması nedeniyle, ayni sermaye olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Pratikte kripto paraların resmi işlemlerde kullanılmasının usul ve esasları henüz belirlenmemiş olmakla birlikte, ilk bakışta değerleri anlık dalgalanma yaşadığından dolayı önce kripto paranın değerinin ve sahipliğinin mahkeme kanalıyla tespit ettirilmesi gerekmektedir. Kripto paraların sermaye olarak konulmasından sonra değer kaybetme durumu söz konusu olursa şirketin kurulmasına etkisi olmayacak fakat sermayesinin değer kaybetmesi durumu söz konusu olabilecektir.

 

-BEGÜM ÖZGİRGİN