İster masa arayan serbest bir çalışan olun, ister 1000 kişiden sorumlu bir CEO olun, bir ortak çalışma alanı bulmanın en önemli unsurlarından biri konumudur. En iyi ortak çalışma alanı size en yakın olan olmayabilir, ancak özel araç ya da toplu taşıma ile ulaşmak için uygun olmalıdır. 

Bir ortak çalışma alanının bir diğer önemli özelliği, bir gruba ait olma ve diğer insanlarla bağlantı kurma duygusudur. Amacınız sizinle aynı fikirde olan iş arkadaşlarınızla ağ kurmak, yeni iş birlikleri yapmak ya da personel bulmak ise ortak bir çalışma alanı bu konularda büyük bir fark yaratır.

Üçüncü ve en önemli özelliklerden biri, bir şirket için etkin bir maliyet yönetimi çok önemlidir. Bazı unutulan ve görünmez maliyetler düşünüldüğünde geleneksel ofis sisteminin maliyetleri oldukça artar, fakat coworking kiralamasında farklı paket içerikleri ile hizmetler fiyata dahildir.

Sınırsız çay kahve, güvenilir internet, baskı olanakları, evrak ve kargoların takibinin yapılması, 7/24 kullanım gibi imkanlar bir çalışma alanını eşsiz kılabilir. İhtiyaca göre kullanılabilen, akıllıca tasarlanmış toplantı odaları ve istenildiğinde kapalı hazır bir ofise geçme imkanı, ortak çalışma alanı kiralamalarında mümkündür. 

Farklı türde bir çalışma alanı talebi, serbest çalışanlar veya yeni kurulan şirketlerde sınırlı değil, aynı zamanda giderek daha büyük şirketler ve işletmeler, ev ofisine alternatif olarak iş planlarına ortak çalışma alanlarını dahil ediyor. Yeni başlayan şirketlerin esnek ihtiyaçlarına veya serbest çalışanların yalnızlığına bir çözüm olarak başlamış olabilir, ancak bugün çok uluslu şirketler de ortak çalışma alanlarına girmenin yolunu buluyor. 

Uluslararası araştırmalar, ortak çalışma alanlarının çalışanların üretkenliği ve genel mutluluğu üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna işaret ediyor. Yeni değişen iş dünyasında, ortak çalışmanın daha büyük şirketler için de yeni normal olacağına inanılıyor.


– BEGÜM ÖZGİRGİN