Gotik Mimari Nedir?

Hem genel kültür hem de estetik açısından, mimarinin tarihsel geçmişiyle ilgili gereki temel bilgilere sahip olmak gerçekten çok önemlidir. Özellikle Avrupa ülkelerinde kendini göstermiş olan Gotik Mimari, Orta Çağın sonlarından itibaren yaklaşık 16. yy a kadar devam eden dönemde en çok görülen ve göz kamaştırıcı nitelikleri bünyesinde bulunduran mimari akımdır. Buna karşılık Türkiye’de ise Gotik Mimari akımı doğrultusunda yapılmış çok az sayıda eser bulunduğunu belirtmek gerekir.

Gotik Mimari akımına ait az eser olmasına karşılık; Selçuklu ve Osmanlı mimarisi, Türkiye’deki mimariye büyük ölçüde hakim olan iki unsurdur. Tabi ki daha da eskiye dayanan Bizans Mimarisine ait eserleri ve doğumuzda bulunan pers etkisinin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Gotik Mimarisinde Dikkate Edilmesi Gerekilen Noktalar

Gotik Mimarinin doğduğu yani kendisini ilk gösterdiği yer Fransa’dır. Fransa’nın bu akımdan etkilenerek günümüze kadar gelmiş birçok eser inşa ettiğini de vurgulamak gerekir. Bu mimari akım yalnızca Fransa ile kalmamış aynı zamanda bütün Avrupa’yı da etkisi altına almıştır.

Erken, klasik ve geç dönem olmak üzere 3 farklı durumda incelenmekte olan Gotik Mimarinin birbirinde farklı herbir döneminde ortaya çıkan mimari eserlerin de büyük ölçüde farklılıklara sahip olduğu bilinmektedir. Anlayıştaki yalnızca küçük bir farklılık bile ilgili eserlerde büyük değişimler yaşanmasına neden olmaktadır.

 

  • Romanesk tarzında bulunan yuvarlak hatlar, Gotik Mimarisinin doğuşu ile yerini zamanla daha sivri unsurlara bırakmıştır.
  • Fazlasıyla süslü bir tarzı olması, kesinlikle Gotik mimarinin en dikkat çekici özelliğidir. Üstelik giriş bölümlerinin ulu durması, yıllarca devam eden işçilik ve sonucunda ortaya çıkan eserler sayesinde sağlanmıştır.
  • Kabartmaların yanı sıra, dış cephede bulunan ve yapının konseptine uygun heykeller de çokça dikkat çekmektedir.

Gotik mimarinin olmazsa olmazı olan ve Saint Denis Katedrali’nde kendini ifade eden uçan payanda ve gül pencere bu duruma dikkat çeken en bariz iki alandır. Bu tarzın Fransa’da olan olan ilk örneği, Saint Denis Katedrali’nde ortaya konmuştur.  İlk ve son örnekler arasında, Gotik Mimaride yaşanan değişimi araştırabilmek adına kıyaslama yapmak da mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir