DÜNYA TARİHİNİN EN KAZANÇLI MÜLK ALIMI: 1803 Louisiana Bölgesi’nin Alımı

ABD’nin Fransa’dan Louisiana Bölgesini satın alması Louisiana alışverişi olarak da bilinen tarihi bir olay olarak kayıtlara geçti. Satın alımı 1803 yılında gerçekleşen büyük toprak parçası ortalama 2,100,000 km²’lik bir alana sahipti. Bu satın alım sayesinde o dönemin başkanlık görevini yürüten Thomas Jefferson, ABD topraklarını iki katı büyüklüğüne çıkardı. Dolayısıyla günümüzde bu mülk alımı, Jefferson’ın en önemli başarılarından biri olarak kabul ediyor.

Aynı zamanda birçok yeni ABD devletinin kurulmasına da öncülük eden Louisiana Bölgesinin satın alımı; günümüzde on beş ABD devletinin topraklarını kısmen ya da tamamen bünyesinde bulundurmaktadır.

Louisiana Bölgesi’nin Önemi

Mississippi Nehri’nden Kayalık Dağlara doğru doğudan batıya kadar uzanan Louisiana Bölgesi; kuzeyden güneye doğru, Kanada sınırı ile Meksika Körfezi arasında yer alıyordu. Bunun yanında, stratejik bir öneme sahip olan New Orleans’taki bir limanı da içeriyordu. O yıllarda bütün bu bölgenin tek sahibi Fransa’ydı.

O dönem Fransa Napolyon Bonaparte tarafından yönetiliyordu. Fransızların Mississippi Nehri’ne tamamen egemen olabileceklerini düşünen Amerikan hükümeti, bu nedenden dolayı ticari öneme sahip Meksika Körfezi’ne de erişimlerinin kısıtlanabileceğinden oldukça endişeliydi.

Bu nedenle New Orleans ve mümkünse Mississippi Nehri’ni satın almak isteyen Başkan Jefferson, bir anlaşma yapmak üzere hükümet temsilcilerini Fransa’ya gönderdi. Beklediğinden daha yüksek bir fiyata da olsa Louisiana Bölgesini satın alan ABD, aslında tahmin ettiğinden çok daha fazlasına sahip olmuş oldu.

ABD’nin Fransa’ya 11.250.000 dolar ödemesi sonucunda iki ülke arasında gerçekleşen hızlı görüşmeler Louisiana topraklarının tamamının satın alınması ile tamamlandı. 30 Nisan 1803 tarihinde Louisiana Bölgesinin alım ve devir işlemine ilişkin anlaşma Paris’te iki ülke arasında imzalandı. ABD Senatosu’nun satın alma işlemini Ekim ayında onaylamasıyla 1803’te Fransa’dan ABD’ye toprak devri tamamlandı.

Louisiana Bölgesini’nin ABD’ye satılma konusunda Napolyon’un kararında etkili olan birçok sebep olduğu düşünülüyor. Bu sebepler arasında; Fransa’nın iç ekonomik sorunları, Büyük Britanya ve bir İngiliz ablukası ile aralarında olabilecek savaş ihtimali ve Haiti köle devriminin baskı altına alınamaması gibi konular yer alıyor.

LOUİSİANA BÖLGESİ ABD’Yİ NASIL ETKİLEDİ

Louisiana Bölgesi olmasaydı, bugün haritalarda gördüğümüz büyük ABD de olmazdı. Yani bu bölge satın alınmasaydı, bugün doğu tarafında yukarıdan aşağıya uzanan ya da ortadan ikiye bölünmüş bir ABD haritasına bakıyor olacaktık. Zira Amerika’nın çok kısa bir sürede batıya doğru genişlemesini sağlayan Louisiana Bölgesi’nin alımı oldu.

Louisiana, satın alınan topraklardan yaratılan ilk devlet ve ABD’nin 18. eyaleti olarak dünya tarihine geçti. Bölgenin ticaret ve sanayisini desteklemek için bir hayli önemli olan liman kenti New Orleans’ın ve Mississippi Nehri’nin kontrolü de bu satın alım sonrasında ABD’nin eline geçmiş oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir