En Az Riskli Yatırım Araçları Hangileridir?

Yerli yatırımcı için Risksiz Yatırım konusu bir hayli önemlidir. Öyle ki güncel verilere göre, toplam tasarruflarının çoğunu TL ya da döviz mevduatı ile devlet tahvili ve hazine bonosunda değerlendiren Türk yatırımcıları için;

tasarruflarını değerlendirmek ve de kârlı hale getirmek amacıyla çeşitli yatırım araçları bulunmaktadır. Mesela bir yatırımcı mevduat; hisse senetleri, bireysel emeklilik, yatırım fonları ya da sabit getirili menkul kıymetler gibi yatırım araçları sayesinde tasarruflarını kanalize ederek kârlı hale getirebiliyor.

Fakat, konu risksiz yatırım olduğunda seçenekler daralması, kârlılığın bariz bir şekilde düşmesine neden oluyor. Çok küçük düzeyde bile olsa, belirli bir risk olmayınca kâr elde etmenin de pek mümkün olmaması; bu durumun temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Neler Risksiz Yatırım Araçları Olabilir?

Önceden bilinen bir getiri sağlamış bunun yanında volatilitenin sıfır olduğu ve dolayısıyla da zaman içinde değerinin değişmeyeceğine emin olunan yatırımlar, risksiz yatırım olarak adlandırılır. Risksiz yatırımlar düşük getiriler sağlamaktadır çünkü kârlılık, doğrudan risk ile ilişkilidir. Ayrıca risksiz yatırım denmesine rağmen her yatırımın küçük de olsa bir riski içerdiğini unutmamak gerekir. Düşük riskli yatırım araçlarını aşağıdaki gibi kategorize edebiliriz:

1-Mevduatlar:

Mevduatlar, bilinen en düşük riskli yatırım araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tasarrufları TL veya döviz mevduatı uzerinden düşük riskle değerlendirmek, düşük kârı göze alanlar için mümkündür. Ek olarak, ülkemizde bankada bulunan ve mudilere ait 150 bin liraya kadarki mevduatlar devlet güvencesi altındadır. Bu durumun da yatırımcılara ekstra bir güvence sağladığı görülmektedir.

2-Sabit Getirili Menkul Kıymetler:

Düşük riskli yatırım yapmak adına tercih edilebilecek birçok sabit getirili menkul kıymet bulunmaktadır. Mesela, eğer para kısa vadede değerlensin isteniyorsa repo işlemleri kullanılırken; orta veya uzun vadenin tercih edildiği durumlarda ise farklı itfa tarihlerine sahip tahvil ve bonolar alınabilir. 

3-Sabit Getirili Yatırım Fonları:

Sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonları da, düşük riskli bir yatırım yapmak için tercih edebilirsiniz. Profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen yatırım fonlarında maksimum getiriye odaklanılmaya çalışılır. Bu avantajlar, siz düşük riskle yatırım yaparken; hızlı ve doğru kararlar alma ya da finans piyasalarını anlık olarak izleme gibi yüklerden sıyrılmanızı da sağlar.

Risksiz Yatırımlarda Nasıl Yüksek Kazanç Elde Edilir?

Risk almadan kazanç elde etmek pek de kolay değildir. Fakat, olabildiğince düşük risk alarak daha yüksek kazanç sağlamak mümkün olabilir. Örneğin daha fazla kazanç sağlamak adına yatırım portföyünüzü hisse senedi gibi farklı alanlarda çeşitlendirebilirsiniz.

Yatırımınızı Çeşitlendirin

Parayı farklı yatırımlara dağıtmak, riski azaltmanın en iyi yollarından biridir. Sadece tek bir yatırım seçeneğine karar vermek, sermayenizin bir kısmını veya tamamını kaybetmemize neden olabilecek kötü bir sonuç doğurabilir. Bunun yerine birçok farklı alanda çeşitlenmiş bir yatırım portföyü oluşturarak, tüm paranızı kaybetme riskini ortadan kaldırabilir üstelik daha büyük kazanç sahibi de olabilirsiniz. r Çeşitlendirilmiş bir yatırımda paranızın tamamını kaybetmeniz için her şeyin ters gitmesi ve tüm yatırımlarımızın aynı anda kötüye gitmesi gerekir ve bu çok düşük bir ihtimaldir. Yani bu strateji, teorik olarak yatırımınızdaki riski azaltır.

Ayrıca, yatırım yaptığımızalaın dışında; diğer ülkelerdeki fırsatları değerlendirmek için de en uygun yöntem çeşitlendirmedir.

Riski Analiz Edin

Portföyünüzde yer alan düşük riskli mevduat ya da sabit getirili menkul kıymetlerin yanına farklı alanları dahil ederken aldığınız risklerin de farkında olmanız gerekir.

Yatırım alanında sıklıkla kullanılan bir risk ölçütü olan volatilite yatırımla alakalı bir varlığın fiyatının belirli bir zaman aralığındaki ortalama değerinden ne kadar saptığını ölçer. Volatilite ne kadar yüksek olursa, risk de doğru orantılı o kadar fazla olur, fakat sapmanın hem negatif hem de pozitif olabilmesinden dolayı aynı zamanda potansiyel kazanç da artabilir. Sonuçta, yatırım sürecinde risk almadan yüksek kazanç sağlamanın zor olmasına rağmen çeşitlendirme stratejisi ile riski minimum düzeyde tutarak kazancı yükseltmek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir